
Extra ondersteuningsaanbod
We vinden het heel belangrijk om een inclusieve leeromgeving op school te bevorderen waarin alle kinderen gelijke kansen krijgen, ongeacht verschillen in niveaus, snelheid en interesses. Zo willen we goed begrijpen wat de individuele leerbehoeften van kinderen zijn om hen in staat te stellen zichzelf maximaal te ontwikkelen. Wij monitoren de leerloopbaan van iedere leerling en bieden waar nodig passende ondersteuning. In ons schoolondersteuningsprofiel staat beschreven hoe onze school gestalte geeft aan de zorg en begeleiding en wat de mogelijkheden zijn voor extra begeleiding.
Onze leerkrachten en onderwijsprofessionals hebben oog voor de omgeving en behoeften van de leerling. Vanuit het oogpunt van kansengelijkheid wordt voorkomen dat leerlingen op school slechter presteren dan ze bij gunstiger omgevingskenmerken zouden doen.

Het onderwijsaanbod
Taal en rekenen
Voor een optimale ontwikkeling zijn taal en rekenen de basis. De onderwijsspecialisten op school die zich hiermee bezighouden zijn:
- De intern begeleider
- De rekenspecialist
- De taalspecialist
- De logopedist (de kinderen worden onder schooltijd ondersteund)
Sociaal – emotioneel
De onderwijsspecialisten op school die zich bezighouden met het sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen zijn:
- De Remedial Teacher
- De schoolmaatschappelijk werkster (SMW)
Gedrag, werkhouding en taalaanpak
De onderwijsspecialist op school die zich hiermee bezighoudt is:
- De gedragsspecialist (met specialisatie in groepsdynamiek)
Motorische en lichamelijke ontwikkeling
De onderwijsspecialisten op school die zich hiermee bezighouden zijn:
- De intern begeleider
- De logopedist
Medisch handelen en persoonlijke verzorging
De onderwijsspecialisten op school die zich hiermee bezighouden zijn:
- De intern begeleider
- De gediplomeerde EHBO-ers

Passend Primair Onderwijs
De intern begeleider bewaakt de leerlingenzorg zodat de gewenste en nodige hulp aan leerlingen geboden kan worden. Als de IB-er in overleg met de docent constateert dat een kind extra hulp nodig heeft, worden de ouders van het kind hiervan op de hoogte gebracht.
Het kan zijn dat een kind, ondanks extra hulp op school, toch nog niet vooruit gaat. In dat geval wordt het kind aangemeld voor een extern specialistisch onderzoek, om te bepalen of het kind Passend Primair Onderwijs (PPO) nodig heeft voor extra ondersteuning.
Denk hierbij aan kinderen met leerproblemen, dyslexie, autisme, hoogbegaafdheid of andere ontwikkelings- of gedragsbijzonderheden. In dat geval kan er op de school zelf geschakeld worden: Er wordt differentiatie in de klas toegepast, extra ondersteuning aangeboden, passend lesmateriaal gebruikt en individuele leerplannen gemaakt.
Soms is er een verwijzing naar een school voor speciaal onderwijs nodig, maar meestal blijft het kind bij ons op school en krijgt hij/zij een eigen leerlijn voor één of meer vakken.
Onze school is aangesloten bij Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Rotterdam (PPO Rotterdam). Voor kinderen die extra zorg nodig hebben wordt PPO betrokken, zoals een leerachterstand, of een gedragsstoornis met als missie dat alle kinderen zo veel mogelijk in de eigen wijk een passend onderwijsplek hebben. PPO voert onderzoek uit dat bepaalt wat voor nodige zorg kan worden aangeboden en of het kind bij speciaal onderwijs terecht kan. |

Sociaalmaatschappelijk werk
Voor vragen of zorgen over opvoeding, thuis- en schoolsituatie biedt de schoolmaatschappelijk werker ondersteuning, waarbij ouders kunnen praten over diverse uitdagingen zoals opvoeden en financiën.
Wij werken samen met Schoolmaatschappelijk Werk Rotterdam (SMWR). SMWR organiseert ook informatieve workshops en voorlichtingssessies voor ouders. Onze schoolmaatschappelijk werkster is Zehra Kocas-Tashan.
Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen via z.kocastashan@smwer-rijnmond.nl of 06-42405195.
Meer informatie is te vinden op www.smwr.nl.